Hur var livet i Sverige för 100 år sedan? Det var helt klart ett annorlunda liv. Universitetsutbildning kostade pengar. Man läste böcker och drack mjölk till maten. Det fanns inga mobiler som distraherade. Många hade det tufft och bodde spartanskt. Erik Wallin hade turen att hans föräldrar, trots kärv ekonomi, prioriterade hans utbildning till byggnadsingenjör. Erik läste och var genuint intresserad. Han visade sig vara talangfull när han ritade och byggde bostäder.

Finansiering var det som saknades för att Erik skulle kunna bygga de bostäder han drömde om, en villa till sin familj och en villa till sin systers familj. Han ville att husen skulle stå i Bromma och på Stora Essingen – platser som inte var attraktiva då men som Erik såg hade stor potential.

Han hade högt ställda krav redan då på att husen skulle vara både välbyggda, vackra och anpassade efter platsen. Han ville att byggnaderna skulle tillföra kvalitet både till de boende och till stadsbilden. Eriks mamma Augusta såg Eriks talang och beslutade sig för att pantsätta sin mjölkbutik vid Tegnérlunden för att låna ut pengar till hans projekt. Tack vare Augustas pantsättning driver Eriks barnbarn fortfarande Wallin nästan 100 år senare – med precis samma vision.

Vackra bostäder sedan 1927.

En tillbakablick

1927–39 Det började 1927 då Erik Wallin erhöll Byggmästares rättigheter och startade egen byggnadsrörelse. Erik Wallin uppförde under 20–30-talet i egen regi ett antal flerbostadshus, bland annat på Kungsholmen och Gärdet, men utförde även entreprenaduppdrag åt externa beställare.

1940–1959 Under den här tiden koncentrerades verksamheten på beställningsarbeten och ett stort antal flerbostadshus uppfördes för allmännyttiga beställare bland annat i Årsta, Rågsved, Blackeberg och Högdalen.

1960–89 Nu kompletterades entreprenadverksamheten med egenregiproduktion av småhus i grupper i Vallentuna, Lidingö, Västerhaninge och Spånga medan entreprenaduppdragen bland annat bestod av de nya tunnelbanestationerna Vårby Gård, Fittja, Universitetet, Mörby Centrum och Bergshamra. Under 80-talet genomfördes ett antal egenregiprojekt; nyproduktion av kommersiella fastigheter men även ombyggnad av flerbostadshus medan entreprenaderna bestod av industri- och sporthallsbyggnader.

1990–99 90-talets övergång till och koncentration på rot-uppdrag medförde en omställning till denna typ av uppdrag med ombyggnad av såväl bostäder, kontor, industrier som tunnelbanestationer medan den dramatiska neddragningen av byggandet möttes med fokusering på institutionella beställare som kände företaget väl.

2000–21 Sedan milleniumskiftet har vi fokuserat bostadsbyggande med design och arkitektonisk kvalitet, och kan med stolthet konstatera att vi med tiden har blivit kända som ”Arkitekternas byggare”.

Nomineringar och utmärkelser

2005 Villa 1.0 nominerades till ”European Price for Contemporary Architecture” vid ”Mies van der Rohe Award”.

2010 Sparsamheten och Kajkrogen nominerades av Stockholms Stad till ”Årets Stockholmsbyggnad”.

2012 Annedalsterassen nominerades till ”Årets Stockholmsbyggnad”.

2015 Abisko nominerades till ”Årets bygge 2015”.

2017 Furuhusen och Vårvetet nominerades i kategorin ”Housing” vid ”World Architecture Festival Award”. Zenhusen nominerade till ”Bostadspriset 2017”.

2018 Zenhusen nominerade till ”Årets Stockholmsbyggnad”, ”Design S – Swedish Design Awards” i kategorin ”Arkitektur – realiserade projekt” och ”Plåtpriset 2018”.

2020 Furuhusen nominerades till ”Träpriset 2020”.

2021 Bergsvåg nominerades till ”Årets Stockholmsbyggnad”.

2022 Kvartetten Fas 1 nominerades till ”Årets Stockholmsbyggnad” och vann ”Plåtpriset 2022”.

2024 Triolen nominerades till ”Årets Stockholmsbyggnad”.

Se fler genomförda projekt

Ägarskap

Byggnadsfirman Erik Wallin AB är ett självständigt bolag som drivs med eget varumärke, finansiering och organisation.

Byggnadsfirman Erik Wallin AB äger 50% av aktierna och sedan mars månad 2021 äger Besqab AB 50% av aktierna. Besqab utövar sitt inflytande genom representation i Wallins styrelse.

Press

Presskontakt: Erik Wallin
Ladda ner logotyper