Det är snart 100 år sedan Erik Wallin fick låna pengar av sin mamma Augusta för att förverkliga sitt och företagets första projekt. Att bygga en villa i Bromma. Det var kärva tider och familjen hade prioriterat Eriks utbildning till Byggnadsingenjör. Erik hade visat intresse och stor talang för att rita och bygga bostäder. Men redan på 1920-talet var finansieringen en av de viktigaste förutsättningarna för att ett projekt skulle bli av. Därför var mamma Augustas beslut att pantsätta sin mjölkbutik vid Tegnérlunden och låna ut pengarna till Erik helt avgörande för att drömmarna skulle bli verklighet. Erik hade nog svårt att föreställa sig att nu hundra år senare skulle hans barnbarn driva verksamheten vidare med samma ideal. Att bygga bostäder som är både vackra och välbyggda på attraktiva platser i Stockholm. Erik fick en son som döptes till Jerker. Jerker utbildades på KTH och tog över rodret för firman på 70-talet. Verksamheten utvecklades och idag har Jerkers tre söner, Jesper, Erik och Gustav tagit över verksamheten sedan milleniumskiftet. Bröderna är stolta över sin historia och fullt engagerade i att förverkliga Eriks vision.

Vackra bostäder sedan 1927.

En tillbakablick

1927–39 Det började 1927 då Erik Wallin erhöll Byggmästares rättigheter och startade egen byggnadsrörelse. Erik Wallin uppförde under 20–30-talet i egen regi ett antal flerbostadshus, bland annat på Kungsholmen och Gärdet, men utförde även entreprenaduppdrag åt externa beställare.

1940–1959 Under den här tiden koncentrerades verksamheten på beställningsarbeten och ett stort antal flerbostadshus uppfördes för allmännyttiga beställare bland annat i Årsta, Rågsved, Blackeberg och Högdalen.

1960–89 Nu kompletterades entreprenadverksamheten med egenregiproduktion av småhus i grupper i Vallentuna, Lidingö, Västerhaninge och Spånga medan entreprenaduppdragen bland annat bestod av de nya tunnelbanestationerna Vårby Gård, Fittja, Universitetet, Mörby Centrum och Bergshamra. Under 80-talet genomfördes ett antal egenregiprojekt; nyproduktion av kommersiella fastigheter men även ombyggnad av flerbostadshus medan entreprenaderna bestod av industri- och sporthallsbyggnader.

1990–99 90-talets övergång till och koncentration på rot-uppdrag medförde en omställning till denna typ av uppdrag med ombyggnad av såväl bostäder, kontor, industrier som tunnelbanestationer medan den dramatiska neddragningen av byggandet möttes med fokusering på institutionella beställare som kände företaget väl.

2000–21 Sedan milleniumskiftet har vi fokuserat bostadsbyggande med design och arkitektonisk kvalitet, och kan med stolthet konstatera att vi med tiden har blivit kända som ”Arkitekternas byggare”.

Nomineringar och utmärkelser

2005 Villa 1.0 nominerades till ”European Price for Contemporary Architecture” vid ”Mies van der Rohe Award”.

2010 Sparsamheten och Kajkrogen nominerades av Stockholms Stad till ”Årets Stockholmsbyggnad”.

2012 Annedalsterassen nominerades till ”Årets Stockholmsbyggnad”.

2015 Abisko nominerades till ”Årets bygge 2015”.

2017 Furuhusen och Vårvetet nominerades i kategorin ”Housing” vid ”World Architecture Festival Award”. Zenhusen nominerade till ”Bostadspriset 2017”.

2018 Zenhusen nominerade till ”Årets Stockholmsbyggnad”, ”Design S – Swedish Design Awards” i kategorin ”Arkitektur – realiserade projekt” och ”Plåtpriset 2018”.

2020 Furuhusen nominerades till ”Träpriset 2020”.

2021 Bergsvåg nominerades till ”Årets Stockholmsbyggnad”.

2022 Kvartetten Fas 1 nominerades till ”Årets Stockholmsbyggnad” och vann ”Plåtpriset 2022”.

Se fler genomförda projekt

Ägarskap

Byggnadsfirman Erik Wallin AB är ett självständigt bolag som drivs med eget varumärke, finansiering och organisation.

Byggnadsfirman Erik Wallin AB äger 50% av aktierna och sedan mars månad 2021 äger Besqab AB 50% av aktierna. Besqab utövar sitt inflytande genom representation i Wallins styrelse.

Press

Presskontakt: Erik Wallin
Ladda ner logopaket här