Idag invigs Smart Energy City som är ett experiment där forskare från Kungliga Tekniska högskolan (KTH) ska studera 150 familjer som flyttar in i smarta lägenheter.

I Erik Wallins projekt Zenhusen flyttar det snart in 18 familjer som lagar mat, duschar, tvättar kläder och tittar på film. Precis som vanliga familjer, men i lite smartare lägenheter. Och med deras hjälp hoppas vi få fram resultat som kan bidra till fler energismarta lösningar. På många fler ställen.

Tekniken som används i lägenheterna gör det möjligt för de boende att styra sin energianvändning. De får den inte bara visualiserad via en display utan får även miljö- och prissignaler från det smarta elnätet. Det gör att till exempel tvättmaskinen eller laddstolpen automatiskt kan gå igång då klimatpåverkan och/eller priset är lägre.

Målet med forskningsprogrammet är att utveckla smarta elnät för att bättre tillvarata befintliga energikällor men även utveckla energismarta hem där de boende kan påverka sin energiförbrukning i realtid. Forskningsprogrammet Smart Energy City genomförs i ett sammarbete mellan KTH, ABB, Electrolux, Ellevio, Ericsson och Fortum. Energimyndigheten har även delfinansierat projektet.

Läs mer på Smart Energy City.